Meddig tart a szorongás?

Mennyi idő alatt múlik el illetve mitől múlik el a szorongás?

A szorongás egy rettentő kellemetlen érzés, de bármily meglepő alapvetően egy teljesen természetes érzés, mint a félelem, az aggodalom, a szeretet, stb.

Igazából maga a szorongás egy stresszreakció, ami az “üss vagy fuss” üzemmód bekapcsolását is jelzi.

Bár lehet, hogy ez furán hangzik, de alapvetően a szorongás hasznos érzés, amikor valós célt szolgál. Például amikor egy potenciálisan életveszélyes helyzetet ismerünk fel és a szorongás miatt gyors lépéseket teszünk annak elkerülése érdekében.

Viszont, amint ez a stressz, vagy életveszélyes helyzet elmúlik, úgy a szorongás érzésének is el kell múlnia.

A gond akkor kezdődik, amikor ez vagy nem történik meg, vagy akkor is megjelenik az érzés, amikor még csak meg sem közelítünk semmilyen veszélyes helyzetet, csupán az elménk kreál egyet.

A szorongás tehát egyfelől egy teljesen normális és egészséges érzés, ha a megfelelő helyen és időben érezzük.

Azonban ha tartósan jelen marad az életünkben és elhatalmasodik rajtunk olyan szinten, hogy az a mindennapi életünket teszi tönkre, akkor már szorongásos zavarról beszélünk.

Valószínűleg te is emiatt vagy most itt és az érdekel, hogy mennyi ideig tart ez az állapot?

A helyzet az, hogy személyfüggő.

Ebben a cikkben már érintettük a témát, de most egy kicsit más szempontból is megvizsgáljuk.

Visszatérve a válaszra, a szorongásos zavar néhány hónaptól akár évekig is eltarthat. Egyeseknél teljesen elmúlik, másoknál pedig egy életre szólóan kezelendő állapot lehet.

Na de nézzük meg ezt alaposabban is!

Mikortól beszélünk szorongásos zavarról?

Orvosilag akkor beszélünk szorongásos zavarról, amikor az aggodalom megakadályozza, hogy normálisan élj, illetve a szorongás mértéke nem áll arányban a körülményekkel, és ez az állapot legalább hat hónapja fennáll¹.

A szorongásos zavarok általában azzal járnak, hogy a mindennapi életben állandó és túlzott félelem vagy aggodalom jelentkezik, és az ezzel a félelemmel kapcsolatos helyzetek elkerülésére irányuló késztetéssel jár.

Az alkalmi szorongásos rohamokkal ellentétben a krónikus szorongás nem jön és megy magától – a stresszválasz folyamatosan aktiválódik.

Ez Magyarországon egy 2019-es tanulmány szerint kb. 390.000 embert érinthet. Ennyien vannak diagnosztizálva.

Na és hányan nincsenek? 

Mennyi ideig tart a szorongásos zavar?

Nincs meghatározott időkeret arra vonatkozóan, hogy a szorongásos zavar várhatóan meddig tart, ez nagyon egyéni. Van azonban néhány ismert tényező, amellyel tisztában kell lenned.

Egy hároméves tanulmány² szerint a szorongásos zavar időtartamának tényezői a következők:

  • Idősebb korosztályba tartozás
  • Fizetett munka hiánya
  • Egyedül élés
  • Valamilyen betegség, vagy rossz fizikai állapot
  • Mennyire gyorsan lett diagnosztizálva és/vagy kezelve
  • A szorongásos zavar típusa (a szociális szorongásos zavar általában hosszabb ideig tart és lassabban reagál a kezelésre)

A gyors beavatkozás rendkívül fontos

A generalizált szorongásos zavar diagnosztizálásának egyik irányelve a legalább hat hónapja fennálló súlyos, tartós szorongás és tünetek.

A diagnózis felállításától számítva a szorongásos zavar néhány hónaptól akár évekig is eltarthat.

A legtöbb embernek hosszú ideig, néha akár 15 évig³ is fennállnak a szorongásos zavar tünetei, mielőtt szakember segítségét kérné. 

És ez azért elég durva adat. Éppen ezért ha érzed magadon a szorongás tüneteit, akkor kezdj el mielőbb foglalkozni vele például azzal, hogy megismered milyen módokon tudsz megküzdeni vele, hiszen ahogy korábban már beszéltünk róla a megfelelő tudás kritikus fontosságú ha a gyors kiút a cél.

Mi történik kezelés nélkül?

Beavatkozás (terápia, tanulás, önterápia, szakember segítsége, stb.) nélkül a szorongásos zavarok idővel súlyosbodhatnak.

A szorongás más pszichológiai és fizikai problémákhoz is vezethet, például depresszióhoz, álmatlansághoz, társadalmi elszigetelődéshez, kábítószerrel való visszaéléshez és gyomor-bélrendszeri problémákhoz.

Az arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a szorongásos zavarok általában meddig tartanak, vegyes eredményeket mutatnak. A szorongásos zavarok tartósak lehetnek, de a teljes gyógyulás is lehetséges.

A Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2⁴ adatai azt mutatják, hogy:

  • A szorongásos zavar medián időtartama körülbelül 7,5 hónap⁴
  • Egyes tanulmányok⁵ viszont arról számolnak be, hogy a generalizált szorongásos zavar a gyógyulás és a visszaesés mintáját követi és akár 20 évig is.

A visszaesés kockázata

Egyes tanulmányok szerint, statisztikailag kezelés és a felépülést követően 3 év után tűnik a legvalószínűbbnek a visszaesés.

Ez azonban feltételezi a klasszikus orvosi kezelést, amelyek jellemzően csak a tünetekre és azok enyhítésére fókuszálnak.

Mi a tartós megoldás?

A hosszú távú megoldás egyértelműen az, ha felkészíted magad és olyan készségeket sajátítasz el, amikkel kézben tudod tartani a saját szorongásod.

Mivel a szorongás mindig valamilyen negatív gondolatból, gondolati mintákból fakad, ezért ezek felülírása kritikus fontosságú. Amíg a szorongást kiváltó gondolatok nem tűnnek el, addig csak a tünetek kezelése lehetséges, a szorongás pedig újra és újra visszatér. 

Ezért hatékony a kognitív viselkedésterápia, ami során olyan tudást és eszközöket is kapsz, amivel mentálisan sokkal egészségesebbé teheted magad.

Olyan gondolkodásmódot alakíthatsz ki, amely által sokkal könnyebben veszed az élet kihívásait, nem aggódsz feleslegesen és jól kezeled a stresszt.

Ezek pedig mind tanulhatóak, amiben nagy segítség lesz számodra a Kiút a Szorongásból Meditációs Hangterápia.

Tehát a tartós megoldás, ha felvértezed magad olyan tudással és technikákkal, amikkel kordában tarthatod a gondolkodásmódodat, így végső soron pedig a szorongást is.

Facebook
LinkedIn
Küldés emailben
Nyomtatás
Venczli Alexandra
Venczli Alexandra