5 ok, miért jó a Kognitív Viselkedésterápia

Íme 5 ok, ami miatt számodra is hatékony lesz a kognitív viselkedésterápia szorongás ellen

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mit kellene csinálnod, hogy végre leszámolj a szorongással?

Hogy ne legyél folyton nyugtalan, ne essen nehezedre normális életet élni? 

Hogy végre ne kelljen egyfolytában minden miatt aggódnod és újra nyugodtan és magabiztosnak érezd magad?

Vajon létezik-e bármilyen módszer, vagy akármi, ami nagyon gyors megkönnyebbülést hoz és végre újra a saját életedet élheted?

A jó hír, hogy igen, létezik. Ez pedig a kognitív viselkedésterápia.

Mi is az a kognitív viselkedés terápia?

Röviden egy olyan speciális terápiás módszertan, amely azáltal segíthet a problémák kezelésében, hogy segít felismerni, majd megváltoztatni a szorongást kiváltó gondolkodásmódot és viselkedést.

Magyarán néhány célzott kérdés segítségével gyorsan feltárjuk azokat a negatív gondolati mintákat, amik kiváltják a szorongást, majd ezeket különböző technikák segítségével felülírjuk, vagy töröljük.

Így jó eséllyel eltűnnek vagy jelentősen mérséklődnek a szorongást kiváltó gondolatok.

Nézzük mi az az 5 ok, ami miatt érdemes neked is használnod a szorongás elleni harcodban!

5 ok, miért jó szorongás ellen a kognitív viselkedésterápia

1 – Hatékony

Nézz rá az alábbi grafikonra, ahol a különböző betegségek kezelési hatékonyságát láthatod a Kognitív viselkedésterápiával, gyógyszerekkel, valamint klasszikus beszélgetés alapú terápiával.

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos terápiák.

Az eredmény meggyőző és ami számunkra érdekes, hogy a generalizált szorongás kb. 3X hatékonyabban kezelhető, mint klasszikus terápiával. 

2 – A kiváltó okra fókuszál  

Másik jelentős előnye, hogy a konkrét problémára, vagyis a szorongás kiváltó okára fókuszál, ezért is hatékony.

Nem kell az “agyadban turkálni” és elemezni a gyerekkori traumáidat ahhoz, hogy megértsük vajon miért alakult ki nálad a szorongás.

A használt technikák segítségével felfedhetők azok a kiváltó gondolati minták, amik beindítják a szorongás ciklust. Majd ezeket a gondolatokat célzottat semlegesítve megszűnhet a szorongás.

3 – Gyors

Talán az egyik legnagyobb előnye a gyorsasága. A gyorsasága pont az előbbi két pontból fakad. Egyrészt elképesztően hatékony, másrészt pedig mivel konkrétan a szorongást kiváltó okokra fókuszál ezért jelentősen gyorsabb bármi máshoz képest.

Természetesen a gyorsaság függ az adott esettől és az egyéntől is.

4 – Eszközöket ad a kezedbe

A kognitív viselkedésterápia módszertana során számos készséget és technikát tanulhatsz meg, amelyek segítségével jobban kézben tarthatod az életedet, képessé válsz semlegesíteni a negatív, szorongást kiváltó gondolatokat az életed későbbi szakaszaiban is.

5 – Önállóan is végezhető

Természetesen a leghatékonyabb, ha egy képzett terapeuta segítségével végzed, de ez nem feltétel. A kognitív viselkedséterápia módszerei önállóan is végezhetőek, így nem kell terápiára járnod, de mégis sikeresebben számolhatsz le a szorongásoddal.

Kinek való?

Akkor javasoljuk számodra, ha szorongással küzdesz, de még nem vagy ún. klinikai eset.

Valószínűleg mire ide jutsz, hogy ezeket a sorokat olvasod már több egyéb “módszert” kipróbáltál, amik nem vezettek sikerre.

A Kognitív viselkedésterápiában nem fogsz csalódni, de bár rendkívül hatékony módszerről van szó, önmagában ez sem csodaszer. 

Ha nem rakod bele az energiát, ha nincs mögötted elszántság a változásra és csak a varázspirulát várod, akkor NEM neked való.

Minden más esetben egyértelmű sikereket fogsztapasztalni általa.

Hogyan csináld?

Ha nem ijedsz meg a “munkától”, akkor annak nagyon örülök, hiszen egy nagyszerű fegyver kerül a kezedbe a szorongás elleni harcban. 

Most, hogy már egyértelmű, hogy mi is az a Kognitív viselkedésterápia és miért is jó, kezdd el csinálni.

Ahhoz, hogy önállóan is tudd végezni összeállítottunk egy speciális online minikurzust, ami a kognitív viselkedésterápia elveire épül és bárki által önállóan elvégezhető útmutatókat és gyakorlatokat tartalmaz.

Minden rólad és a szorongásodról szól. Megismered, hogy pontosan mi is ez az esetedben és mit tehetsz ellene.

Olyan gyakorlatokat fogok mutatni, amiket még akkor is el tudsz végezni, ha nincs ilyen tapasztalatod és soha nem dolgoztál még pszichológussal.

Lépésről-lépsre haladunk és úgy fogod érezni, mintha ott lennék melletted, aki segít és támogat az utadon, hogy végre megszabadulj a szorongásodtól.

Kezdd el még ma és napról napra egyre jobban fogod érezni magad.

Az életed az érzelmi hullámvasút helyett masszívan halad előre. Végre úgy fogod érezni, hogy képes vagy visszaszerezni az irányítást az életed felett és újra élvezheted minden percét, ijesztő testi tünetek nélkül!

Kezdd el most!

Tovább a folytatáshoz! >>>

Facebook
LinkedIn
Küldés emailben
Nyomtatás
Venczli Alexandra
Venczli Alexandra