Segít az alkohol a szorongás ellen?

Nézzük meg, hogy az egyik leggyakrabban használt szorongásoldó szer, vajon tényleg segít-e?

Nagyon gyakori, hogy a szorongás oldására sokan az alkoholhoz nyúlnak, hiszen szeretnének minél gyorsabb enyhülést

Ami nem csoda, hiszen egyrészt társadalmi szokás az alkohol fogyasztása a lazításra, másrészt pedig ezt látjuk megoldásként a felméréseinkből és a nálunk megforduló embereknél is.

Na de a kérdés, hogy segít-e az alkohol enyhíteni a szorongást?

Vagy épp ellenkezőleg, ront rajta?

Erről szól ez a cikk.

Hogyan hat az alkohol a szorongásra?

Az alkohol központi idegrendszeri depresszív szer. Lelassítja az agyban és a központi idegrendszerben zajló folyamatokat és kezdetben gátlástalanabbnak, ellazultabbnak, nyugodtabbnak érezheted magad.

Szóval rövid távon nyugodtabbnak érezheted magad, ami úgy tűnhet, hogy enyhíti a szorongást, de ez a hatás nagyon gyorsan elmúlik.

Valójában, ha szorongást tapasztalsz, az alkoholfogyasztás ronthat a helyzeten.

Ha rendszeresen sokat iszol, a központi idegrendszered idővel hozzászokik az alkohol tompító hatásához, ami így az alkohol hirtelen csökkenése újra hatással lesz az agyadra, ami egyfajta stressz reakciót indít el.

Ez pedig újra stimulálja vagy bekapcsolja az “üss vagy fuss” üzemmódot, ami ugyanaz a reakció, mint a szorongás.

Alkohol és szorongás, az ördögi kör

Ha szorongásos zavarban szenvedsz, fontos, hogy ne hagyd becsapni magad az alkoholfogyasztás okozta átmeneti megnyugvás érzésével, mert könnyen egy ördögi körbe kerülhetsz, ami így néz ki:

1) Alkoholt iszol
2) Kezdetben nyugodtnak érzed magad, mivel az alkohol hatással van az agyadra.
3) Az alkoholmegvonás tüneteként szorongást érzel
4) Újra inni akarsz, hogy megpróbáld enyhíteni a szorongásodat

Az utolsó lépés viszont csak a folyamatot kezdi elölről. Ahogy a kezdeti nyugodt érzés elmúlik, szorongást érezhetsz, ahogy az alkohol hatása elmúlik.

Minél többet iszol, annál nagyobb az alkoholtoleranciád – vagyis több alkoholt kell innod ahhoz, hogy ugyanazt az érzést kiváltsa.

Ha az alkoholra támaszkodsz a szorongás enyhítése miatt, akkor valójában az alkoholra támaszkodsz a megnyugvás érdekében, ezzel pedig az alkoholfüggőség veszélyének teszed ki magad. 

Az alkohol súlyosbíthatja a szorongást?

Igen, az alkohol kiválthat szorongást és súlyosbíthatja is azt.

Rövid távú hatások:
A szorongás rövid távú romlása általában akkor következik be, amikor az alkohol hatása elmúlik, amit másnaposságnak neveznek. A másnaposság alatt az ember számos fizikai tünetre számíthat, amelyek az alváshiányból, az izomfáradtságból és a dehidratációból erednek. A személy mentális és érzelmi tüneteket is érez, beleértve a depressziót és a szorongást.

Ez azzal függ össze, hogy az alkohol miként lép kölcsönhatásba az aggyal, ahogyan azt fentebb említettük. Az alkoholfogyasztás arra készteti az agyat, hogy dopamint, szerotonint és más kémiai hírvivőket, úgynevezett neurotranszmittereket szabadítson fel. Ezek a neurotranszmitterek felelősek az olyan pozitív érzelmekért, mint az öröm és az elégedettség.

Egy normálisan működő agyban ezek a vegyi anyagok akkor szabadulnak fel, amikor olyasmit teszünk, ami örömet vagy élvezetet okoz, például amikor edzünk vagy elérünk egy célt. Amikor valaki alkoholt iszik, az azt mondja az agynak, hogy egyszerre szabadítsa fel ezeket a vegyi anyagokat. Ez azt jelenti, hogy átmeneti megkönnyebbülést és ellazulást biztosít. Miután az alkohol elhagyta a szervezetet, az illető általában depressziót, szorongást és más negatív érzelmeket érez, mivel az agynak időbe telik, amíg helyreáll és visszatér a normális működéshez.

Az alkohol okozta szorongás az alkohol szervezetből való távozását követő néhány órától akár néhány napig is eltarthat.


Hosszú távú hatások:
A hosszú távú, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás nagyon komoly hatással lehet a szervezetre és az agyra. A hosszú távú, krónikus alkoholfogyasztás egészségügyi kockázatai közé tartoznak a szív-, máj- és emésztési problémák, a rák, az immunrendszer gyengülése, a hangulat- és alvászavarok, valamint a mentális problémák, például a depresszió és a szorongás kialakulása.

Alkohol és a pánik roham

Ha hirtelen, intenzív szorongást és félelmet tapasztalsz, azok többek között a pánikroham tünetei lehetnek. További egyéb tünetek lehetnek a szívdobogás, az ájulás, szédülés, émelygés vagy rosszullét.

A pánikroham általában 5-30 percig tart. Ijesztő lehet, de valójában nem veszélyes.

Ha pánikrohamoktól szenvedsz, akkor mindenképp, azonnal csökkentsd az alkoholfogyasztásodat.

Az alkohol hatással van az agy kémiájára, ami pánikrohamot válthat ki, mert hatással van a GABA-ra, ami az agyban lévő, általában nyugtató hatású vegyi anyagra, egy neurotranszmitter.

Kis mennyiségű alkohol serkentheti a GABA-t és a relaxáció érzését okozhatja, de a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás kimerítheti a GABA szintet, ami fokozott feszültséget és pánikérzetet okozhat.

A pánikrohamok az alkoholmegvonás miatt is jelentkezhetnek. 

Segít az alkoholfogyasztás a szorongáson?

A választ már sejtheted, de mondjuk ki egyértelműen.

Nem.

Vegyük át újra, miért is nem?

A szorongás tehát egy olyan zavar, amely leginkább a központi idegrendszert érinti. Arra utasíthatja a szervezetedet, hogy növelje a szívverését, fokozza a véráramlást, és pániküzemmódba kényszerítse az agyad.

Az alkohol a központi idegrendszerre ható depresszáns. Emiatt sokan először úgy találják, hogy az alkohol segíthet nekik ellazulni azáltal, hogy elnyomja a szorongásuk egyes tüneteit.

Bár az alkohol eleinte enyhülést hozhat a szorongásra, ez a csekély mértékű megkönnyebbülés nagy árat is jelenthet, mivel az alkoholfüggőség és az egészségükre gyakorolt súlyos hatások kockázatát jelenti. 

Egyes mérések szerint a szorongástól szenvedő emberek legalább 20% már az alkoholfüggőségtől is szenved.

Szóval elég nagy az ár csekény kis enyhülésért.

Úgyhogy az alkohol fogyasztása semmiképpen nem javasolt szorongás esetén.

Mi a hatékony és tartós kezelés a szorongásra?

Talán a legfontosabb azt megérteni a szorongás esetén is, mint minden más betegségnél is, hogy a tünetek enyhítése nem fogja megoldani a problémát.

Ha egyfolytában fáj a fejem, enyhíthetem a fejfájást fájdalomcsillapítóval, de mi lenne, ha inkább a fejfájásom kiváltó okát szüntetném meg, így maga a fájdalom is megszűnne és nem kellene gyógyszereket szednem.

Ugyanez a helyzet a szorongás esetén is.

Vannak különböző módszerek, nyugtatók, stb., amikkel a tüneteket enyhíted. Ezekkel viszont csak órákat nyersz.

Nem lenne jobb megszüntetni a szorongásod kiváltó okát inkább?

Így vele együtt megszűnik maga a szorongásod is, véglegesen.

Szóval a hosszú távú megoldás egyértelműen az, ha felkészíted magad és olyan készségeket sajátítasz el, amikkel kézben tudod tartani a saját szorongásod.

Mivel a szorongás mindig valamilyen negatív gondolatból, gondolati mintákból fakad, ezért ezek felülírása kritikus fontosságú. Amíg a szorongást kiváltó gondolatok nem tűnnek el, addig csak a tünetek kezelése lehetséges, a szorongás pedig újra és újra visszatér.

Ezért hatékony a kognitív viselkedésterápia, ami során olyan tudást és eszközöket is kapsz, amivel mentálisan sokkal egészségesebbé teheted magad.

Olyan gondolkodásmódot alakíthatsz ki, amely által sokkal könnyebben veszed az élet kihívásait, nem aggódsz feleslegesen és jól kezeled a stresszt.

Ezek pedig mind tanulhatóak, amiben nagy segítség lesz számodra a Kiút a Szorongásból Önterápiás Minikurzus.

Tehát a tartós megoldás, ha felvértezed magad olyan tudással és technikákkal, amikkel kordában tarthatod a gondolkodásmódodat, így végső soron pedig a szorongást is. 

Vársz még, vagy cselekszel most?

Most, hogy már tudod mi a jelenlegi leghatékonyabb módszer a szorongásod megszüntetésére, vegyél egy mély levegőt és döntsd el, hogy végre nyertesként jössz ki a mostani helyzetből.

Ne engedd többé, hogy a világban zajló őrület felborítsa a belső békédet!

Válaszd a nyugodt higgadtságot az állandó aggódás és rettegés helyett.

Vedd újra a kezedbe az életed irányítását, mert sok dolgod van még!

Most van itt az idő, hogy kilépj ebből a katyvaszból és magad mögött hagyd ezt a sötét időszakot és helyébe egy új, ragyogó és sikeres élet kerüljön.

Mindez most már csak rajtad múlik.

Akár már most!

Kezdd el most a Kiút a Szorongásból Minikurzust! >>>
(kattints a linkre!)

Facebook
LinkedIn
Küldés emailben
Nyomtatás
Venczli Alexandra
Venczli Alexandra