Hogyan győzd le a szorongást villámgyorsan?

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mit kellene csinálnod, hogy végre leszámolj a szorongással?

Hogy ne legyél folyton nyugtalan, ne essen nehezedre normális életet élni?

Hogy végre ne kelljen egyfolytában minden miatt aggódnod és újra nyugodtan és magabiztosnak érezd magad?

Vajon létezik-e bármilyen módszer, vagy akármi, ami nagyon gyors megkönnyebbülést hoz és végre újra a saját életedet élheted?

A jó hír, hogy igen van és ezt fogom most részletesen bemutatni, hogy neked is segíthessek búcsút mondani ennek a nyomasztó időszaknak. 

Venczli Alexandra vagyok, pszichológus, jogász és az elmúlt 2 évben megsokszorozódott a hozzám érkező szorongásos emberek száma. 

Nem csoda, hogy szorongsz és életed legnehezebb időszakát éled. Hiszen borzasztó nehéz időket élünk, amiben csaknem lehetetlen megőrizni nyugalmunkat és higgadtságunkat.

Felborul a lelki egyensúly, elveszíted a belső békét.

A covid járvány, a háború, a kata megszűnés, az infláció, az elszabaduló üzemenayag és rezsiárak, a dráguló termékek mind mind egyre csak nyomasztanak.

Nem csoda, hogy szorongsz. Szinte mindenki így érez.

Azonban a szorongás és az állandó aggódás egyszer csak átcsapnak mentális szokásokból testi tünetekké is. Ami így már hatással lesz az egészségedre, a közérzetedre, amik pedig visszahatnak majd az érzelmi világodra és máris belekerültél egy véget nem érő ördögi körbe, ami életed totális szabotálásához vezet.

Olyan helyzetekeben kell most helyt állnod, amire senki nem készített fel, így persze, hogy nagyon nehéz.

De amint megérted hogyan működik az elméd és hogyan tudsz rá hatással lenni, megszüntethető a folyamatos aggódást és átfordíhatod az önkorlátozó állapotodat egy teremtő és alkotó állapottá. Amiben – talán most nehezen hiszed – képessé válsz kihasználni az adottságaidat és szuper sikeres, kiegyensúlyozott és boldog életet élhetsz.

Ebben fogok most segíteni neked. 

Mi is a szorongás valójában?

Egyfelől egy normális, alapvető érzés, ami minden ember érzelemkészletében jelen van. Arra szolgál(na), hogy segítsen megbírkózni a vészhelyzetekkel.

A gond csak az, hogy a mai világban a szorongásnak nincsen konkrét, valós kiváltó oka. Nem üldöz minket egy tigris, nem élünk veszélyes környéken, stb.,

Tehát a mai modern nyugati ember esetén a szorongás mindig csupán a fejünkben létező vélt aggodalmak miatt alakul ki. 

Ezek természetesen tudatalatt zajlanak úgy, hogy észre sem veszed őket.

Ettől persze még ugyanolyan erőteljes hatással lesz rád és a testedre, mintha valódi veszélyben lennél, mivel az agy ilyen szinten nem fog különbséget tenni.

A gond ott kezdődik, amikor a szorongás túl sokáig tart és belekerülünk egyfajta ördögi körbe, ahol szinte már minden dolog miatt elkezdünk szorongani. 

Hogyan számold fel a szorongást minél gyorsabban?

A szorongás kezelésére két fő klasszikus irány létezik.

A gyógyszeres kezelés és a terápia.

A gyógyszeres kezelés csupán a tüneteket enyhíti és soha nem fogja megoldani valójában.

Ellenben a terápiás irányzat a kiváltó okokkal dolgozik, ezért végső soron csak a terápia képes megoldani a szorongás problémáját.

A gond csak az idővel van.

Egy-egy klasszikus terápiás kezelés nagyon sokáig, hónapokig is elhúzódhat, mire érezhető javulsát tapasztalunk. Így ennek legnagyobb hátránya, hogy lassú és drága is a sok foglalkozás miatt.

És itt érkeztünk el egy harmadik lehetőséghez.

A kognitív viselkedésterápiához, ami egy kb. 40 éve kifejlesztett speciális módszertan, ami elképszető gyorsasággal tud eredményt hozni. Olyan rendszerben szemléli a szorongást, ami által közvetlenül a kiváltó okokkal tudunk dolgozni, így a probléma gyökerére koncentrál.

Nézz rá az alábbi grafikonra, ahol a különböző betegségek kezelési hatékonyságát láthatod a Kognitív viselkedésterápiával, gyógyszerekkel, valamint klasszikus beszélgetés alapú terápiával. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748674

Az eredmény meggyőző és ami számunkra érdekes, hogy a generalizált szorongás kb. 3X hatékonyabban kezelhető, mint klasszikus terápiával. 

De mi is az a kognitív viselkedésterápia?

Röviden olyan speciális módszereket és technikákat foglal magában, amelyekkel közvetlenül a tudatalatt futó negatív programokra tudunk hatni, amik a szorongásodat gerjesztik észrevétlenül.

A módszertan segítségével tehát gyorsan feltárhatóak azok a negatív gondolati minták, amik kiváltják a szorongást, majd ezeket különböző technikák segítségével vagy törölni tudjuk.

Így jó eséllyel eltűnnek vagy jelentősen mérséklődnek a szorongást kiváltó gondolatok. 

Miért jó tehát, ha Kognitív viselkedésterápiás módszereket használsz?

  • Rendkívül gyorsan érhetőek el vele eredmények.
  • Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia sokkal hatékonyabb, mint bármi más a szorongás esetén.
  • Nem kell az “agyadban turkálni” és elemezni a gyerekkori traumáidat ahhoz, hogy a kiváltó okokat kezeljük
  • Akár önállóan is végezhető, nem kell kitárulkoznod senkinek.

Hogyan szüntesd meg a szorongást végleg a Kognitív viselkedésterápia által?

Most, hogy már tudod mi a jelenlegi leghatékonyabb módszer a szorongásod megszüntetésére, vegyél egy mély levegőt és döntsd el, hogy végre nyertesként jössz ki a mostani helyzetből.

Ne engedd többé, hogy a világban zajló őrület felborítsa a belső békédet!

Válaszd a nyugodt higgadtságot az állandó aggódás és rettegés helyett.

Vedd újra a kezedbe az életed irányítását, mert sok dolgod van még!

Most van itt az idő, hogy kilépj ebből a katyvaszból és magad mögött hagyd ezt a sötét időszakot és helyébe egy új, ragyogó és sikeres élet kerüljön.

Mindez most már csak rajtad múlik.

Az én küldetésem az, hogy arra használjam az évek alatt megszerzett tudásom és tapasztalatom, hogy neked is segítsek.

Akár már most! 

Hogyan tudok segíteni a szorongásod ellen?

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami beérkezik hozzám, hogy mit javaslok a szorongás megszüntetésére.

Erre a válasz egyértelműen a Kognitív viselkedésterápia. 

Mivel azonban már csak nagyon kevés embert tudok már személyes terápiára fogadni, ezért létrehoztam egy speciális online felületet, ahol megismerheted a kognitív viselkedésterápia elveire épülő gyakorlatokat és megoldási terveket, amelyeket otthonról, önállóan is képes leszel követni.

Minden rólad és a szorongásodról szól. Megismered, hogy pontosan mi is ez az esetedben és mit tehetsz ellene.

Olyan technikákat is fogok mutatni, amiket még akkor is el tudsz végezni, ha nincs ilyen tapasztalatod és soha nem dolgoztál még pszichológussal.

Lépésről-lépsre haladunk és úgy fogod érezni, mintha ott lennék melletted, aki segít és támogat az utadon, hogy végre megszabadulj a szorongásodtól.

Napi kapcsolatban leszünk egy erre a célra kialakított zárt Facebook csoportban is, ahol kérdezhetsz is és interaktív formában dolgozhatunk a fejlődéseden.

Kezdd el még ma és napról napra egyre jobban fogod érezni magad.

Az életed az érzelmi hullámvasút helyett masszívan halad előre. Végre úgy fogod érezni, hogy képes vagy visszaszerezni az irányítást az életed felett és újra élvezheted minden percét, ijesztő testi tünetek nélkül!

Kezdd el most!

Tovább a folytatáshoz! >>>

Mire számíts, ha csak vársz és nem teszel semmit?

Sokan azért nem kezdenek el foglalkozni a saját szorongásukkal, mert azt hiszik, hogy majd elmúlik és minden helyrejön.

Nem akarlak elkeseríteni, de ha eddig nem oldódott meg magától, akkor ezután sem fog. 

Sőt ismerve a szorongás ördögi körét, ez csak egyre rosszabb lesz, ahogy ez a gondosz spirál egyre jobban a mélybe ránt, ahonnan még nehezebb lesz kijönni.

Ezért nem érdemes várni, ha már felismerted a problémát, akkor gyere minél előbb és szüntessük meg együtt a szorongást, ami fogságban tart!

Kattints a folytatáshoz és segítek neked is! >>>

Tudományos hivatkozások:

Barlow, D.H., Gorman, J.M., Shear, M.K., & Woods, S.W. (2000). Cognitive-behavioral therapy, imipramine, or their combination for panic disorder: A randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association, 283, 19, 2529-2536.

Bradley, R., Greene, J., Russ, E., Dutra, L., & Westen, D. (2005). A multidimensional meta-analysis of psychotherapy for PTSD. American Journal of Psychiatry, 162, 214-227.

Choy, Y., Fyer, A.J., & Lipstiz, J.D. (2007). Treatment of specific phobia in adults. Clinical Psychology Review, 27, 266-286.

Craske, M.G. & Barlow, D.H. (2008). Panic disorder and agoraphobia. In D.H. Barlow (Ed.) Clinical handbook of psychological disorders: A step-by-step treatment manual. (4th ed., pp. 1-64). New York: Guilford Press.

Eng, W., Roth, D.A., & Heimberg, R.G. (2001). Cognitive behavioral therapy for social anxiety disorder. Journal of Cognitive Psychotherapy, 15, 311-319.

Foa, E.B. & Kozak, M.J. (1997). Psychological treatment for obsessive-compulsive disorder. In M.R. Mavissakalian & R.G. Prien (Eds.), Long-term treatments of anxiety disorders (pp. 285-309). Washington, DC: American Psychiatric Press.

Ladouceur, R., Dugas, M.J., Freeston, M.H., Leger, E., Gagnon, F., & Thibodeau, N. (2000). Efficacy of a cognitive-behavioral treatment for generalized anxiety disorder: Evaluation in a controlled clinical trial. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 68, 6, 957-964.