Hogyan győzd le a szorongást villámgyorsan?

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mit kellene csinálnod, hogy végre leszámolj a szorongással és megszűnjenek az ijesztő testi tünetek, mint a mellkasi szorítás, szívdobogás, émelygés, stb.?

Hogy ne fogjon el a rettegés, már pusztán az autóvezetés gondolatától?

Hogy ne legyél folyton nyugtalan, ne essen nehezedre normális életet élni?

Hogy végre ne kelljen egyfolytában minden miatt aggódnod és újra nyugodtan és magabiztosnak érezd magad, ha autót kell vezetned?

Vajon létezik-e bármilyen módszer, vagy akármi, ami nagyon gyors megkönnyebbülést hoz és végre újra a saját életedet élheted tele energiával, tettrekészen?

A jó hír, hogy igen van és ezt fogom most részletesen bemutatni, hogy neked is segíthessek búcsút mondani ennek a nyomasztó időszaknak. 

Venczli Alexandra vagyok, pszichológus, jogász és az elmúlt 2 évben megsokszorozódott a hozzám érkező szorongásos emberek száma. 

Nem csoda, hogy szorongsz és életed legnehezebb időszakát éled. Hiszen borzasztó nehéz időket élünk, amiben csaknem lehetetlen megőrizni nyugalmunkat és higgadtságunkat.

Felborul a lelki egyensúly, elveszíted a belső békét.

A covid járvány, a háború, a kata megszűnés, az infláció, az elszabaduló üzemenayag és rezsiárak, a dráguló termékek a brutális bizonytalanság mind mind egyre csak nyomasztanak.

Nem csoda, hogy szorongsz. 

A gond csak az, hogy megjelennek a nyomasztó testi tünetek, amiktől egyre nehezebbé válik az élet. 

Rettegsz, hogy rosszul leszel, félsz elhagyni az otthonod biztonságát. Aggódsz, hogy valami nem oké a testeddel és félsz, hogy valami komoly betegséged lesz.

Félsz egyedül beülni a volán mögé és elindulni valahova… 

Ezek teljesen szabotálják az életedet és az egész egy rémálommá válik pillanatok alatt. 

Olyan helyzetekeben kell most helyt állnod, amire senki nem készített fel, így persze, hogy nagyon nehéz.

De a jó hír az, hogy képes vagy leszámolni a szorongással és ezt a rémisztő sötét, aggodalmakkal teli időszakot felváltja a fényes és biztonságos jövő.

Nemsokára újra élvezheted az életedet. Bátran ülhetsz kocsiba, vagy utazhatsz tömegközlekedve, sétálhatsz tömegben, újra magabiztosan fogod érezni magad bármilyen helyzetben.

A testedben újra bízni fogsz, mert sosem hagy cserben és számíthatsz rá. Energiától duzzadva bátran veszed az élet kihívásait.

Ehhez csak a szorongással kell leszámolnunk, mert jelenleg ez gátol mindenben és ez szívja el az összes energiádat.

A szorongás legyőzésének képessége viszont megvan benned és ebben fogok segíteni most neked!

Mi is a szorongás valójában?

Egyfelől egy normális, alapvető érzés, ami minden ember érzelemkészletében jelen van. Arra szolgál(na), hogy segítsen megbírkózni a vészhelyzetekkel.

A gond csak az, hogy a mai világban a szorongásnak nincsen konkrét, valós kiváltó oka. Nem üldöz minket egy tigris, nem élünk veszélyes környéken, stb.,

Tehát a mai modern nyugati ember esetén a szorongás mindig csupán a fejünkben létező vélt aggodalmak miatt alakul ki. 

Ezek természetesen tudat alatt zajlanak úgy, hogy észre sem veszed őket.

Ettől persze még ugyanolyan erőteljes hatással lesz rád és a testedre, mintha valódi veszélyben lennél, mivel az agy ilyen szinten nem fog különbséget tenni.

A gond ott kezdődik, amikor a szorongás túl sokáig tart és belekerülünk egyfajta ördögi körbe, ahol szinte már minden dolog miatt elkezdünk szorongani ami életünk totáli szabotálásához vezet.

Hogyan számold fel a szorongást minél gyorsabban?

A szorongás kezelésére két fő klasszikus irány létezik.

A gyógyszeres kezelés és a terápia.

A gyógyszeres kezelés csupán a tüneteket enyhíti és soha nem fogja megoldani valójában.

Ellenben a terápiás irányzat a kiváltó okokkal dolgozik, ezért végső soron csak a terápia képes megoldani a szorongás problémáját.

A gond csak az idővel van.

Egy-egy klasszikus terápiás kezelés nagyon sokáig, hónapokig is elhúzódhat, mire érezhető javulsát tapasztalunk. Így ennek legnagyobb hátránya, hogy lassú és drága is a sok foglalkozás miatt.

És itt érkeztünk el egy harmadik lehetőséghez.

A kognitív viselkedésterápiához, ami egy kb. 40 éve kifejlesztett speciális módszertan, ami elképszető gyorsasággal tud eredményt hozni. Olyan rendszerben szemléli a szorongást, ami által közvetlenül a kiváltó okokkal tudunk dolgozni, így a probléma gyökerére koncentrál.

Nézz rá az alábbi grafikonra, ahol a különböző betegségek kezelési hatékonyságát láthatod a Kognitív viselkedésterápiával, gyógyszerekkel, valamint klasszikus beszélgetés alapú terápiával. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748674

Az eredmény meggyőző és ami számunkra érdekes, hogy a generalizált szorongás kb. 3X hatékonyabban kezelhető, mint klasszikus terápiával. 

De mi is az a kognitív viselkedésterápia?

Röviden olyan speciális módszereket és technikákat foglal magában, amelyekkel közvetlenül a tudatalatt futó negatív programokra tudunk hatni, amik a szorongásodat gerjesztik észrevétlenül.

A módszertan segítségével tehát gyorsan feltárhatóak azok a negatív gondolati minták, amik kiváltják a szorongást, majd ezeket különböző technikák segítségével vagy törölni tudjuk.

Így jó eséllyel eltűnnek vagy jelentősen mérséklődnek a szorongást kiváltó gondolatok. 

Miért jó tehát, ha Kognitív viselkedésterápiás módszereket használsz?

  • Rendkívül gyorsan érhetőek el vele eredmények.
  • Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia sokkal hatékonyabb, mint bármi más a szorongás esetén.
  • Nem kell az “agyadban turkálni” és elemezni a gyerekkori traumáidat ahhoz, hogy a kiváltó okokat kezeljük
  • Akár önállóan is végezhető, nem kell kitárulkoznod senkinek.

Hogyan szüntesd meg az autóvezetéstől való szorongást végleg?

Most, hogy már tudod mi a jelenlegi leghatékonyabb módszer a szorongásod megszüntetésére, vegyél egy mély levegőt és döntsd el, hogy végre nyertesként jössz ki a mostani helyzetből és hamarosan újra magabiztosan ülhetsz be a kocsiba és indulhatsz el bárhova, egyedül is!

Válaszd a nyugodt higgadtságot az állandó aggódás és rettegés helyett.

Vedd újra a kezedbe az életed irányítását, mert sok dolgod van még!

Most van itt az idő, hogy kilépj ebből a katyvaszból és magad mögött hagyd ezt a sötét időszakot és helyébe egy új, ragyogó és sikeres élet kerüljön.

Mindez most már csak rajtad múlik.

Az én küldetésem az, hogy arra használjam az évek alatt megszerzett tudásom és tapasztalatom, hogy neked is segítsek, hogy újra élvezni tudd az autóvezetést!

Akár már most! 

Mit várhatsz tőlem és a módszertől?

Első sorban hatékonyságot.

A célom a valódi segítség, nem pedig az, hogy hónapokig járj hozzám terápiára. Bár nagyon szívesen beszélgetek veled, ha ezt szeretnéd, de Te is jobban jársz, ha gyorsan megoldjuk a problémádat.

A kognitív viselkedés terápia módszere lehetővé teszi, hogy már az első alkalommal is jelentős javulást tapasztalj, vagy akár meg is szűnjön a szorongásod, amit az autóvezetés vált ki.

Már az első alkalom után megkönnyebbülést, egyfajta lelki felszabadulást fogsz érezni. Mintha egy teher esett volna le a válladról. 

Megindul az energiaáramlás benned, könnyebbé válsz, szebbnek, színesebbnek látod a világot és végre azt érzed, hogy újra élsz.

Mindezt akár már egyetlen alkalom után.

Ennyire hatékonyan tudunk haladni, ha szeretnéd.

Mire számíts terápia nélkül?

Sokan azért nem kezdenek el terápiára járni, mert azt hiszik, hogy majd képesek lesznek egyedül is megoldani a gondjaikat, hogy mindez majd elmúlik és újra könnyen fognak autót vezetni. 

Sajnos nem.

Nem akarlak elkeseríteni, de ha eddig nem oldódott meg magától, akkor ezután sem fog.

Sőt ismerve a szorongás ördögi körét, ez csak egyre rosszabb lesz, ahogy ez a gondosz spirál egyre jobban a mélybe ránt, ahonnan még nehezebb lesz kijönni.

Ezért nem érdemes várni, ha már felismerted a problémát, akkor gyere minél előbb és szüntessük meg együtt a szorongást, ami fogságban tart!

Kattints a folytatáshoz és segítek neked is! >>>

Tudományos hivatkozások:

Barlow, D.H., Gorman, J.M., Shear, M.K., & Woods, S.W. (2000). Cognitive-behavioral therapy, imipramine, or their combination for panic disorder: A randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association, 283, 19, 2529-2536.

Bradley, R., Greene, J., Russ, E., Dutra, L., & Westen, D. (2005). A multidimensional meta-analysis of psychotherapy for PTSD. American Journal of Psychiatry, 162, 214-227.

Choy, Y., Fyer, A.J., & Lipstiz, J.D. (2007). Treatment of specific phobia in adults. Clinical Psychology Review, 27, 266-286.

Craske, M.G. & Barlow, D.H. (2008). Panic disorder and agoraphobia. In D.H. Barlow (Ed.) Clinical handbook of psychological disorders: A step-by-step treatment manual. (4th ed., pp. 1-64). New York: Guilford Press.

Eng, W., Roth, D.A., & Heimberg, R.G. (2001). Cognitive behavioral therapy for social anxiety disorder. Journal of Cognitive Psychotherapy, 15, 311-319.

Foa, E.B. & Kozak, M.J. (1997). Psychological treatment for obsessive-compulsive disorder. In M.R. Mavissakalian & R.G. Prien (Eds.), Long-term treatments of anxiety disorders (pp. 285-309). Washington, DC: American Psychiatric Press.

Ladouceur, R., Dugas, M.J., Freeston, M.H., Leger, E., Gagnon, F., & Thibodeau, N. (2000). Efficacy of a cognitive-behavioral treatment for generalized anxiety disorder: Evaluation in a controlled clinical trial. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 68, 6, 957-964.