Férfiként hogyan győzd le a szorongást villámgyorsan és szerezd vissza a magabiztosságod?

Gondolkoztál már azon, hogy vajon mit kellene csinálnod, hogy végre leszámolj a szorongással?

Hogy ne legyél folyton nyugtalan, ne essen nehezedre normális életet élni?

Hogy végre ne kelljen egyfolytában minden miatt aggódnod, ehelyetts újra nyugodtnak és magabiztosnak éreznéd magad?

Vajon létezik-e bármilyen módszer, vagy akármi, ami nagyon gyors megkönnyebbülést hoz és végre újra a saját életedet élheted?

A jó hír, hogy igen van és ezt fogom most részletesen bemutatni, hogy neked is segíthessek búcsút mondani ennek a nyomasztó időszaknak. 

Venczli Alexandra vagyok, pszichológus, jogász és az elmúlt 2 évben megsokszorozódott a hozzám érkező szorongásos emberek száma. 

Nem csoda, hogy szorongsz és életed legnehezebb időszakát éled. Hiszen borzasztó nehéz időket élünk, amiben csaknem lehetetlen megőrizni nyugalmunkat és higgadtságunkat.

Felborul a lelki egyensúly, elveszíted a belső békét.

A covid járvány, a háború, a kata megszűnés, az infláció, az elszabaduló üzemenayag és rezsiárak, a dráguló termékek mind mind egyre csak nyomasztanak.

Nem csoda, hogy szorongsz. Szinte mindenki így érez. Ez a nyomás pedig férfiként valószínűleg még jobban érint téged. A teljesítési kényszer, a felelősség, elvárások. Őrült teher.

Nem beszélve arról, ha mindehhez hozzájön egy szakítás, vagy válás és máris könnyedén összeomlott az a férfi, aki eddig “hősként” cselekedett, sikert sikerre halmozva.

Most pedig elveszettnek érzed magad a világban és fogalmad sincs hogyan merre indulj, hogyan építsd újra magad és az életed?

Az így létrejövő szorongás nyomasztó terhe azonban egyszer átcsap testi tünetekké is, amit már lehet, hogy most is tapasztalsz. Ez pedig hatással lesz az egészségedre, a közérzetedre, amik pedig visszahatnak újra az érzelmi világodra és máris belekerültél egy véget nem érő ördögi körbe, ami életed totális szabotálásához vezet.

Olyan helyzetekeben kell most helyt állnod, amire senki nem készített fel, így persze, hogy nagyon nehéz.

De amint megérted hogyan működik az elméd és hogyan tudsz rá hatással lenni, megszüntethető a folyamatos aggódást és átfordíhatod az önkorlátozó állapotodat egy teremtő és alkotó állapottá. Amiben – talán most nehezen hiszed – képessé válsz kihasználni az adottságaidat és szuper sikeres, kiegyensúlyozott és boldog életet élhetsz.

Ebben fogok most segíteni neked. 

Mi is a szorongás valójában?

Egyfelől egy normális, alapvető érzés, ami minden ember érzelemkészletében jelen van. Arra szolgál(na), hogy segítsen megbírkózni a vészhelyzetekkel.

A gond csak az, hogy a mai világban a szorongásnak nincsen konkrét, valós kiváltó oka. Nem üldöz minket egy tigris, nem élünk veszélyes környéken, stb.,

Tehát a mai modern nyugati ember esetén a szorongás mindig csupán a fejünkben létező vélt aggodalmak miatt alakul ki.

Ez lehet aggódás a saját vagy a szeretteink egészsége miatt, a megélhetésünk miatt, a párkapcsolatunk, a munkánk, stb. miatt.

A gond ott kezdődik, amikor a szorongás túl sokáig tart és belekerülünk egyfajta ördögi körbe, ahol szinte már minden dolog miatt elkezdünk szorongani. 

Hogyan számold fel a szorongást minél gyorsabban?

A szorongás kezelésére két fő klasszikus irány létezik.

A gyógyszeres kezelés és a terápia.

A gyógyszeres kezelés a tüneteket enyhíti, míg a terápia a kiváltó okokkal dolgozik, ezért végső soron csak a terápia képes megoldani a szorongás problémáját.

A gond csak az idővel van.

Egy-egy klasszikus terápiás kezelés nagyon sokáig, hónapokig is elhúzódhat, mire érezhető javulsát tapasztalunk. Így ennek legnagyobb hátránya, hogy lassú és drága is a sok ülés miatt.

És itt érkeztünk el egy harmadik lehetőséghez.

A kognitív viselkedésterápiához, ami egy kb. 40 éve kifejlesztett speciális terápia, de elképszető gyorsasággal tud eredményt hozni. A legtöbb esetben már egyetlen alkalommal megszüntethető a szorongás.

Nézz rá az alábbi grafikonra, ahol a különböző betegségek kezelési hatékonyságát láthatod a Kognitív viselkedésterápiával, gyógyszerekkel, valamint klasszikus beszélgetés alapú terápiával. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748674

Az eredmény meggyőző és ami számunkra érdekes, hogy a generalizált szorongás kb. 3X hatékonyabban kezelhető, mint klasszikus terápiával. 

De mi is az a kognitív viselkedésterápia?

Röviden egy olyan speicális (verbális) terápiás módszer, amely azáltal segíthet a problémák kezelésében, hogy segít felismerni, majd megváltoztatni a szorongást kiváltó gondolkodásmódot és viselkedést.

Magyarán néhány célzott kérdés segítségével gyorsan feltárjuk azokat a negatív gondolati mintákat, amik kiváltják a szorongást, majd ezeket különböző technikák segítségével felülírjuk, vagy töröljük.

Így jó eséllyel eltűnnek vagy jelentősen mérséklődnek a szorongást kiváltó gondolatok. 

Miért jó tehát, ha Kognitív viselkedésterápián veszel részt?

  • Nagyon sok esetben akár egyetlen alkalom is elegendő lehet a tartós eredményekhez.
  • Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos terápiák
  • Extrém gyorsan fogsz eredményeket tapasztalni. A legtöbben már az első alkalom után óriási változásokat érzékelnek.
  • Nem kell az “agyadban turkálni” és elemezni a gyerekkori traumáidat ahhoz, hogy a kiváltó okokat kezeljük

Hogyan szüntesd meg a szorongást végleg a Kognitív viselkedésterápia által?

Most, hogy már tudod mi a jelenlegi leghatékonyabb módszer a szorongásod megszüntetésére, vegyél egy mély levegőt és döntsd el, hogy végre nyertesként jössz ki a mostani helyzetből.

Ne engedd többé, hogy a világban zajló őrület felborítsa a belső békédet!

Válaszd a nyugodt higgadtságot az állandó aggódás és rettegés helyett.

Vedd újra a kezedbe az életed irányítását, mert sok dolgod van még!

Most van itt az idő, hogy kilépj ebből a katyvaszból és magad mögött hagyd ezt a sötét időszakot és helyébe egy új, ragyogó és sikeres élet kerüljön.

Mindez most már csak rajtad múlik.

Az én küldetésem az, hogy arra használjam az évek alatt megszerzett tudásom és tapasztalatom, hogy neked is segítsek.

Akár már most! 

Mit várhatsz tőlem és a módszertől?

Első sorban hatékonyságot.

A célom a valódi segítség, nem pedig az, hogy hónapokig járj hozzám terápiára. Bár nagyon szívesen beszélgetek veled, ha ezt szeretnéd, de Te is jobban jársz, ha gyorsan megoldjuk a problémádat.

A kognitív viselkedés terápia módszere lehetővé teszi, hogy már az első alkalommal is jelentős javulást tapasztalj, vagy akár meg is szűnjön a szorongásod. 

Már az első alkalom után megkönnyebbülést, egyfajta lelki felszabadulást fogsz érezni. Mintha egy teher esett volna le a válladról.

Megindul az energiaáramlás benned, könnyebbé válsz, szebbnek, színesebbnek látod a világot és végre azt érzed, hogy újra élsz.

Mindezt már egyetlen alkalom után.

Ennyire hatékonyan tudunk haladni, ha szeretnéd.

Kattints a folytatáshoz és segítek neked is! >>>

Mire számíts terápia nélkül?

Sokan azért nem kezdenek el terápiára járni, mert azt hiszik, hogy majd képesek lesznek egyedül is megoldani a gondjaikat.

Nem akarlak elkeseríteni, de ha eddig nem oldódott meg magától, akkor ezután sem fog. 

Sőt ismerve a szorongás ördögi körét, ez csak egyre rosszabb lesz, ahogy ez a gondosz spirál egyre jobban a mélybe ránt, ahonnan még nehezebb lesz kijönni.

Ezért nem érdemes várni, ha már felismerted a problémát, akkor gyere minél előbb és szüntessük meg együtt a szorongást, ami fogságban tart!

Kattints a folytatáshoz és segítek neked is! >>>

Tudományos hivatkozások:

Barlow, D.H., Gorman, J.M., Shear, M.K., & Woods, S.W. (2000). Cognitive-behavioral therapy, imipramine, or their combination for panic disorder: A randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association, 283, 19, 2529-2536.

Bradley, R., Greene, J., Russ, E., Dutra, L., & Westen, D. (2005). A multidimensional meta-analysis of psychotherapy for PTSD. American Journal of Psychiatry, 162, 214-227.

Choy, Y., Fyer, A.J., & Lipstiz, J.D. (2007). Treatment of specific phobia in adults. Clinical Psychology Review, 27, 266-286.

Craske, M.G. & Barlow, D.H. (2008). Panic disorder and agoraphobia. In D.H. Barlow (Ed.) Clinical handbook of psychological disorders: A step-by-step treatment manual. (4th ed., pp. 1-64). New York: Guilford Press.

Eng, W., Roth, D.A., & Heimberg, R.G. (2001). Cognitive behavioral therapy for social anxiety disorder. Journal of Cognitive Psychotherapy, 15, 311-319.

Foa, E.B. & Kozak, M.J. (1997). Psychological treatment for obsessive-compulsive disorder. In M.R. Mavissakalian & R.G. Prien (Eds.), Long-term treatments of anxiety disorders (pp. 285-309). Washington, DC: American Psychiatric Press.

Ladouceur, R., Dugas, M.J., Freeston, M.H., Leger, E., Gagnon, F., & Thibodeau, N. (2000). Efficacy of a cognitive-behavioral treatment for generalized anxiety disorder: Evaluation in a controlled clinical trial. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 68, 6, 957-964.