Lefekvés előtti hangterápia
álmatlanság ellen

Gondolkoztál-e már azon, hogy vajon mi lehet a megoldás az álmatlanság ellen?

Létezik-e bármi, ami segítségével könnyedén elalhatsz anélkül, hogy órákon keresztül forgolódnál?

Vagy valami, amivel képes lehetsz megállítani az agyalást és lenyugtatni az elméd, hogy végre jól aludj minden egyes nap, altatók nélkül is?

Nos, a jó hír, hogy igen, van és ezt fogom most részletesen bemutatni.

Ma este pedig már ki is próbálhatod, de előtte segítek megérteni egy nagyon fontos dolgot: hogyan is működik az elalvás?

Mi kell az elalváshoz?

alvas

Annak ellenére, hogy minden ember élete harmadát, vagyis kb. 25 évet alvással tölt, mégis nagyon kevesen ismerik az elalvás mechanikáját.

Az elalvás és ugyanígy az álmatlanság is agyban dől el. Vagyis attól függ, hogy milyen mentális állapotban vagy.

Nagyon leegyszerűsítve:

1) Ha ébren vagy: az agyad készenlétben van, figyel. A vérkeringés élénk, az izmaid akcióra kész állapotban vannak. Ilyenkor az agy alfa és béta (esetenként gamma) hullámokon üzemel. Ezek magas frekvenciájú agyhullámok.

2) Ha alszol: az agyad és az izmaid is ellazult állapotban vannak, a vérkeringés nagyon lassú. Ilyenkor pedig az agy alacsony théta agyhullámokon üzemel. Amikor pedig eléred a legmélyebb, pihentető alvási fázist, átvált még alacsonyabb delta agyhullámokra.

Agyi állapotok

Összefoglalva, amikor alszol, a tested és az agyad ellazult állapotban van.

Ezért az elalváshoz elengedhetetlen, hogy a tested ellazult, az agyad pedig alacsony, théta agyhullámú állapotba kerüljön.

Álmatlanság esetén pedig ennek pont az ellenkezője történik.

Az elméd aktív: agyalsz, kattogsz, idegeskedsz. Mindenféle gondolatok járnak a fejedben. Ilyenkor az agyi működés magas frekvencián, alfa és béta hullámokon történik, amik ébren tartanak.

Az elalvás pedig egészen addig meg sem fog történni, amíg az elméd nem tud lenyugodni és az agyi frekvencia le nem csökken théta szintig. Egészen addig Te csak forgolódsz és azon görcsölsz, hogy már megint nem tudsz elaludni.

almatlansag-2

Nem véletlen, hogy az összes álmatlanság elleni módszernek az a lényege, hogy az elmét arra stimulálja, hogy elcsendesedjen, ellazuljon és megtörténjen az elalvás.

Még a “legősibb” elalvást segítő, birkaszámolgatós technika is azt a célt szolgálná, hogy az unalmas, ismétlődő kép által egy könnyű transzba hozza az agyat, ami által az közelebb kerül az alacsony Théta hullámokhoz, hogy végül kiadja az elalvási parancsot.

Az altatók is hasonló elven működnek, csak azok veszélyes kémiai vegyületek által tompítják az agyadat, ezzel lecsendesítve a gondolatokat, hogy az elméd egy nyugodt, relaxált állapotba kerüljön.

Az álmatlanság megszüntetéséhez tehát el kell érned, hogy a tested és az elméd is egyaránt relaxált állapotba kerüljön!

Általában az utóbbi okoz gondot.

Hogyan csillapítsd le az elméd?

Láthatod, hogy az álmatlanság megszüntetésének “titka” az elme lecsillapítása.

Ami persze baromi nehéz, hiszen elfoglalt ember vagy, egész nap dolgozol, végzed a teendőidet. Hazaérsz fáradtan és otthon sem áll meg az élet.

Hogyan és mikor tudnál időt szánni, hogy lenyugodj?

Egyáltalán hogyan lehet lenyugtatni magad és az elméd?

Hogyan tudod elengedni a napi stresszt, hogy megszűnjön a folyamatos agyalás?

Itt érkeznénk el egy elég nagy és komplex témához. Beszélhetnénk a hónapokig tartót különböző alvás terápiákról, tréningekről, amelyek során megvizsgálják az alvási szokásaidat és kialakítanak egy olyan életmódot, ami segítségével javíthatsz az alvásodon.

Ezek a módszerek kétségtelenül működnek…

A gond csak az idővel van!

Ezek az alvás tréningek hónapokig is tarthatnak, de a minimális eredmények eléréséhez is hetekre van szükség.

Ne érts félre, ezek a tréningek nagyon jók, de sajnos kevés embernek van ideje rájuk és a legtöbben azonnali eredményeket szeretnénk.

A jó hír, hogy már létezik olyan speciális otthoni hangterápia, amivel viszont azonnali eredményeket érhetsz el.

Vagyis már ma megtapasztalhatod a hatását!

Mi ez a hangterápia és miért jó?

Ez egy speciális zenei alapú hangterápia, ami professzionális audiótechnológiákon alapul.

Ennek segítségével érhetjük el, hogy gyorsan és egyben szórakoztató módon tudd lecsillapítani az elmédet, hogy megszabadulj az elalvást gátló gondolatoktól.

Mik ezek az hangtechnológiák és hogyan segítenek?

Az egész terápia a binaurális hangokra épül.

Binaurális hangok

Ha a két fülünkben egy sztereó fülhallgató segítségével egyszerre hallunk két, frekvenciájukban némileg eltérő hangot, akkor az agyunk hallásközpontja a két hanghullám különbségéből létrehoz egy harmadikat.

Az így létrejövő harmadik frekvenciát az agy leköveti az ún. “frekvenciakövető válasz” jelensége értelmében. Ami azt jelenti, hogy az agy a saját agyhullámainak frekvenciáját hozzáigazítja a külső hatásra létrehozott hangéhoz.

Például:

Ha a bal fülünkben egy 200 Hz-es hang szól, a jobban pedig egy 206 Hz-es, akkor az agy egy új, 6 Hz frekvenciájú hangot fog előállítani. (ami a kettő különbsége)

Az 6 Hz-es agyhullám frekvencia pedig a Théta hullámoknak felel meg.

Mivel az agy ezt az 6 Hz-es frekvenciát fogja lekövetni és hozzáigazítani a saját agyhullámait, ezért fog megtörténni az ellazulás, majd pedig az elalvás. 

(Feljebb már volt róla szó, hogy Théta szinten az agy már egy ellazult, erősen relaxált állapotban van)

Binaurális hangok és a tudomány

Egy 2017-es kutatás során ezeket meg is vizsgálták.
(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28701912/ )

A résztvevőket egy kísérleti és egy kontroll csoportra osztották. A kísérleti csoport egy 6 Hz-es (Théta szintű) binaurális hangot hallgatott.

Azt találták, hogy a théta aktivitás már 10 perc hallgatás után megfigyelhető volt a teljes agykéregben.

A 10 perc után létrejövő agyi működőséi minta pedig azonos volt a meditatív állapotban megfigyeltekkel. Továbbá a Brunel hangulati skála szerint jelentős csökkenést mértek a feszültség érzésében.

Vagyis akik binaurális hangokat hallgattak, kevésbé érezték magukat feszültnek.

Az alábbi képen az agy théta aktivitását láthatod a kontroll csoport esetén
(akik nem hallgattak binaurális hangokat):

Az alábbi képen pedig a kísérleti csoport agyának théta aktivitását láthatod 
(ők hallgattak binaurális hangokat):

A piros szín mutatja, hogy mennyivel nagyobb agyi aktivitás jött létre azokon az agyi területeken.

Tehát a binaurális hangok pozitív hatása elég egyértelmű. 

Ezt azonban önmagában még nem lenne túl szórakoztató hallani, mert így szól egy 6 Hz-es Théta szintű binaurális hanghullám:

Hallgasd meg fülhallgatóban:

[sonaar_audioplayer hide_artwork=”true” show_playlist=”false” feed_title=”false” albums=”6204″]

Azért, hogy hangterápia hallgatása kellemes, szórakoztató és pihentető is legyen, erre a binaurális hangra keverünk rá egy nyugtató, harmonikus hangzású zenei hangsávot.

Hallgasd meg ezt is:

[sonaar_audioplayer hide_artwork=”true” show_playlist=”false” feed_title=”false” albums=”6213″]

(Itt szól az előbb bemutatott 6 Hz-es hangullám is, plusz a zenei hangsáv)

Így már mennyivel másabb, igaz?

Önmagában már ezzel elérnénk a célunkat, de nem állunk meg itt!

Ezért hozzákeverünk még 3 dimenziós hangokat is, hogy az egész még hatékonyabb legyen.

3D Hangképek

A 3 dimenziós hangok hatására sokkal gyorsabban érhető el egy mélyebb, pihentetőbb agyi állapot.

3dhang

A realisztikus 3D hangzásképek hihetetlen kalandra késztetik az elmét. Ha becsukod a szemed hallgatás közben, olyan mentális utazási élményben lehet részed, ami erőteljes pihentető és stresszcsökkentő hatású. A vadvilág és a természet hangjainak valósághű térbeli felvételei már-már hipnotikusan megnyugtató légkört teremtenek.

Nem utolsó sorban pedig szinkronizálja a két agyfélteket.

Mindjárt meghallgatjuk ezt is, de előtte ismerd meg az ASMR hangokat is, mert ezek is fontos szerepet játszanak majd!

ASMR hangok

Az ASMR egy angol kifejezés rövidítése (Autonomous Sensory Meridian Response), ami magyarul nagyjából annyit jelent, hogy önálló érzéki-idegi reakció.

Ez a furcsa kifejezés pedig valójában az érzékeink finom ingerlését jelenti a fülünkön át.

Megfigyelték, hogy különböző természetes (többnyire monoton) hangok hallgatása relaxáló, lazító hatású lehet. Ilyen hangok például a vízcsobogás, madárcsicsergés, az eső hangja, tűz ropogása, macskadorombolás, suttogás, stb.

Ha ilyen hangokat keverünk bele az elalvást segítő hangterápiás zenénk különböző pontjaira, akkor azzal tovább könnyíthetjük meg az ellazulást és az egészet még eredményesebbé tehetjük.

ASMR hangok és a tudomány

Erről készült is egy 2019-es kutatás, ami során azt vizsgálták, milyen hatása van ha kombináljuk a binaurális hangokat az ASMR hangokkal. Az eredmény magáért beszél. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31849629/)

Az alábbi képen az agy EEG-vel készült felvételének kiértékelését látod. Azt mutatja, hogy a különböző hangtechnológiák az agy melyik részeit, milyen mértékben hozták théta állapotba. (Théta állapot = alacsony agyi frekvencia. Itt történik meg az elalvás)

Egyértelműen látszik, hogy a binaurális hangok kombinálása az ASMR hangokkal váltotta ki a legnagyobb hatást.

Az alábbi grafikonon pedig azt láthatod, hogyan változott a különböző mentális állapotok szintje az egyes hangtechnológiák hatására.

Itt is azt láthatjuk, hogy a binaurális hangokat kombinálva az ASMR hangokkal érhetjük el a legjobb eredményeket.

Konkrétabban amik alvás szempontjából fontosak, jelentősen csökkent a (stresszből fakadó) düh, feszültség, depresszió, idegesség érzése és jelentősen nőtt a nyugodtság érzése.

Vagyis a tanulmány egyértelműen alátámasztotta, hogy a binaurális hangok kombinálása az ASMR hangokkal olyan agyi jeleket idéz elő, amik segítik az elalvást.

Na de hallgassuk is meg hogyan is szól mindez!

Tehát a korábban meghallgatott zenei részletetre 3 dimenziós hangzásban rákevertünk egy ASMR hangképet (élettel teli erdőt és monoton tűzropogást)

Meghallgatva olyan mentális utazásban lehet részed, mintha egy kellemesen meleg tábortűz mellett pihennél tavasszal egy csodálatos erdő szélén.

Hallgassuk meg!

[sonaar_audioplayer hide_artwork=”true” show_playlist=”false” feed_title=”false” albums=”6217″]

tabortuz

Érezted a különbséget?

Ezeket az audió technológiákat megfelelően használva tudjuk elérni azt, hogy már 15 perc elteltével drasztikusan lecsökken az agyi aktivitás és átlépsz az izgatott feszült állapotból egy nyugodt és ellazult állapotba.

Vess egy pillantást az agyhullámokat bemutató grafikonra!

Már 15 perc elteltével az elméd tökéletesen relaxált állapotba fog kerülni, ami után az elalvás már gyerekjáték.

Hogyan használd?

Az egyik leggyakoribb kérdés, ami beérkezik hozzánk, hogy “Mit csináljak, ha nem tudok elaludni?”

Nos, az álmatlanság megszüntetése egy komoly téma. 

Régóta foglalkozunk alvás terápiával, ami során megvizsgáljuk az életmódod különböző területeit, amelyek befolyásolják az álmatlanságot, majd pedig hetek és hónapok munkájával elérheted, hogy megszűnjenek az alvásproblémáid.

Ez (volt) a klasszikus út, ami kétségtelenül működik.

De senki sem akar hónapokat várni egy jó alvásra!

Ezért pár éve elkezdtük alaposan megvizsgálni, hogy mivel tudnánk csaknem azonnali eredményeket elérni az álmatlanság elleni harcban.

Hamar észrevettük, hogy a hangterápia nagyon jó irány lehet, mivel egyszerű, élvezetes és semmit nem kell csinálni, csak rendszeresen hallgatni.

Kutatásaink során felfedeztük és megértettük, hogy a különböző hangtechnológiák milyen hatással vannak az elmére. Ezt követően pedig a leghatékonyabb technológiákat egy saját módszertan segítségével összegyúrtuk.

Így született meg egy olyan speciális otthoni hangterápia, ami bárkit képes alvó módba kapcsolni 25 perc alatt, még egy extrém stresszes nap után is!

Lényegében semmi dolgod nincs vele, csak hallgasd meg lefekvés előtt 1-2 órával és:

Nagyon élvezni fogod, hiszen lényegében csak egy kellemes zenét kell meghallgatnod.

Nem kell tudnod meditálni, nem kell elképzelned semmit, nem kell lótusz ülésben ülnöd.

Fogj egy fülhallgatót és kezdd el hallgatni!

Minden mást megold helyetted ez a speciális hangterápiás zene.

A legjobb pedig az, hogy minél többet hallgatod, annál jobb leszel az alvásban.

Többé nem fogsz félni az elalvástól, mivel a negatív gondolatok és a stressz kiűzése után megnyugszik az elméd, te pedig könnyen mély álomba merülhetsz minden nap.

Sokkal hosszabb és pihentetőbb alvásban lehet részed még a stresszes időszakokban is.

Végül pedig búcsút mondhatsz az álmatlanságnak és kipihenten ébredhetsz minden nap!

Aludj jól már ma éjjel!

Ne tölts több éjszakát a forgolódással!

Kezdd el hallgatni már ma ezt a speciális hangterápiát és aludj el könnyedén!

Tovább a folytatáshoz >>>